Cynamonowe ciasto dyniowe

Kasia
Ciasta
07.10.2016 16:16
Cynamonowe ciasto dyniowe

Składniki – pół szklanki dyniowego puree – instrukcja jak zrobić – 2 jajka – pół szklanki oleju – szklanka mąki – pół szklanki brązowego cukru – łyżeczka proszku do pieczenia – pół łyżeczki sody – łyżeczka cynamonu – szczypta soli – polewa/czekolada do polania Puree z dyni, jajka i olej umieściłam w jednym naczyniu, zmiksowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam je na pół i połowę polałam polewą o smaku toffi – z polewą było znacznie lepsze niż bez 🙂 Smacznego! Korzystając z dyniowego sezonu, natknęłam się na przepis na ciasto dyniowe, który zachęcił mnie do odpalenia gazowego, trudnego w użyciu piekarnika, ale… mimo tego ciasto wyszło rewelacyjnie! Przepis znalazłam tu – ja nieco inaczej przygotowałam dynię, zmieniłam cukier na brązowy oraz do płynnej masy dodawałam suche składniki, a nie odwrotnie. Po pierwsze, słodkości jem od święta, a po drugie, nikt u mnie dużej ilości ciasta nie przeje, a takie proste wypieki zawsze można chociażby zamrozić 🙂 Nigdy nie byłam mistrzem wypieków, a przepisy na ciasta w większości czerpałam od znajomych, z książek czy internetu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniabazylii.pl/2016/09/szybkie-i-latwe-cynamonowe-ciasto-dyniowe/