Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki - 3 szklanki mleka - 2 łyżki masła - 3 jajka - łyżka cukru - 2 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - szczypta imbiru - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta kardamonu farsz: - 8 dużych jabłek - 4 łyżki masła - 4 łyżki miodu ponadto Najbardziej lubię naleśniki z nadzieniem wytrawnym takie jak naleśniki z pieczarkami . Jako że jak zwykle ostatnio nie mam co zrobić z nadmiarem jabłek to tym razem padło na takie właśnie nadzienie. Na patelni wysmarowanej słoniną smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki można podać posypane cukrem pudrem, lub polane kwaśną śmietaną. Chłopaki uwielbiają naleśniki z twarogiem . Urozmaicam składa ciasta, kombinuję z różnorodnością nadzienia. Męska część mojej rodziny jednak zdecydowanie woli te ze słodkim nadzieniem. Czas przygotowania: ok. 2 h Jajka ubijamy z cukrem.