Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 170g cukru 3 duże jajka 100g orzechów laskowych 100g migdałów 200g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być). Piekarnik nastawić na 180°C funkcji góra – dół. 2. Orzechy i migdały wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika (pod tortownicą proszę umieścić blachę, żeby sok z gruszek nie ubrudził piekarnika). Ciasto piec w 180°C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. 4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie, ale proszę się nie przejmować. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Zapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Ciasto pachnie cudownie orzechami laskowymi i czekoladą, podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się ten zapach, od razu robi się raźniej. 5. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (proszę uważać, żeby jej nie przypalić).