Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym Składniki: Spód: 200g ciasteczek amarettini 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 350g białej czekolady 130g śmietany kremówki 36% 600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia Mój ulubiony i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu) 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc). Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno). 2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Lekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Sos owocowy: 150g jagód (mrożone lub świeże) 150g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych) 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 7. Z powrotem postawić owoce na ogień, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć je z ognia i zmiksować na mus (uwaga: może pryskać, więc proszę rondelek trochę nakryć ręcznikiem papierowym). Masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła (zrobi się bardzo gęsta), ale proszę się tym nie przejmować i dodać pozostałą śmietanę. Dodatkowo: wiórki z białej czekolady do posypania Spód: 1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. 5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Sernik rozpływa się w ustach i wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady, migdałów i owoców.