Tarta jeżynowa

Beata
Ciasta
16.08.2016 11:04
Tarta jeżynowa

Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: - 270 g mąki tortowej - 130 g masła - 65 g cukru - 3 żóltka - 1 łyżka zimnej wody - 500-600 g czarnej jeżyny (u mnie 600 g) - 3 białka + szczypta soli - 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem - 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12% - 2 kopiaste łyżki cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Włożyć ponownie do piekarnika na 25-30 minut, pilnując pod koniec by tarta się nie spaliła z góry. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Nie zawsze można się sugerować wyglądem, bo jest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ejszet.blogspot.com/2015/07/tarta-jezynowa.html