Ciasto Oczy carycy

Wiesław
Ciasta
09.08.2016 9:02
Ciasto Oczy carycy

Pięknie prezentuje się na stole i wybornie smakuje Składniki: ciasto ciemne: 6 żółtek 2 całe jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto jasne: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli krem: 200 g masła 1 i 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 2 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy napar do biszkoptów: 2 łyżeczki kawy 1/2 szklanki wrzątku dodatkowo: 1 galaretka agrestowa okrągłe biszkopty (ok. 24 szt.) polewa czekoladowa np. deserowa likier amaretto do nasączania lub inny alkohol ciasto ciemne:ciasto jasne:krem:napar do biszkoptów:dodatkowo: Na początku przygotowujemy ciasto ciemne. Następnie galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu (ok. 1,5 szklanki wody), odstawiamy do wystudzenia i dość mocnego stężenia. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylewamy na przemian ciasto ciemne i jasne. Na pierwszy wykładamy połowę kremu i układamy na nim biszkopty nasączone wcześniej przygotowanym naparem z kawy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. przez ok. 40 minut. Efektowne, dwubarwne ciasto o intrygującej nazwie, przełożone kremem budyniowym, skrywające biszkopty i galaretkę. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami i wlewamy do niego budyń rozpuszczony w pozostałym mleku. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na dwa placki i nasączamy likierem. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej. Następnie przygotowujemy ciasto jasne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/04/ciasto-oczy-carycy.html