Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą: 4 patisony (moje były wielkości dużej pszennej bułki), 500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 1 papryka czerwona, natka koperku, natka pietruszki, sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, odrobina mąki ziemniaczanej, 150 gramów żółtego sera. Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 4,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Ceny patisonów nie są wysokie, więc dania z tych warzyw są na każdą kieszeń. Ich konserwowa wersja to dla wielu jedyna znana forma przygotowania, a przecież z patisonów można przygotowywać także inne potrawy. Na szczęście powoli się to zmienia i warto z tego skorzystać. Patisony mają bardzo oryginalny kształt, wyglądają jak dwa złożone talerze z pofałdowanym brzegiem. Patisony myjemy i kroimy wszerz na dwie części na wysokości pofałdowania. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Patisony wystarczy zapiec przez 20 do 25 minut, aż do rozpuszczenia się sera. Patisony to niezbyt rozpowszechnione u nas warzywa z rodziny dyniowatych. Każdą z połówek łyżeczką pozbawiamy gniazd nasiennych. Do niedawna patisony nie były zbyt często dostępne w sklepach. Miseczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. Jeżeli konsystencja farszu będzie zbyt luźna, to całość oprószamy lekko mąką ziemniaczaną, która nam farsz zagęści.