*6 sprawdzonych trików z solą kuchenną. *
Każdy ma ją w swoim domu, każdy używa jej codziennie, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z szeregu właściwości, jakie posiada zwykła sól kuchenna. Świetnie sprawdza się przede wszystkim w kuchni, jako środek czyszczący, ale nie tylko. Poznaj 6 genialnych zastosowań soli kuchennej.
1. Gasi ogień.
Jeśli zdarzył Ci się w kuchni mały wypadek, np. patelnia zaczęła płonąć, posyp ją solą. Sól działa na ogień podobnie jak piasek czy ziemia, w krótki czasie ugasi pożar.
![]()
2. Załatwia sprawę stłuczonego jajka.
Każda z nas wie, jak ciężko pozbyć się stłuczonego jajka. Jeśli jajko Ci spadło i się rozbiło, posyp je sporą ilością soli. Po chwili bez trudu usuniesz brud ściereczką.
![]()
3. Czyści gąbkę do naczyń.
Gąbki szybko się zużywają, zwłaszcza jeśli umyliśmy właśnie cały zlew tłustych naczyń. Brudnej i tłustej gąbki nie musisz jednak wyrzucać. Wystarczy że zanurzysz ją w wodzie z dodatkiem 75 g soli i pozostawisz na noc.
![]()
4. Radzi sobie z zapchanym odpływem.
Wymieszaj sodę oczyszczona i sól w proporcji 1:1 i wsyp do odpływu. Następnie wlej tam trochę octu. Po 15 minutach zalej odpływ litrem ciepłej wody. Po takim zabiegu dokładnie przewietrz łazienkę.
![]()
*5. Czyści patelnię. *
Na przypaloną patelnie wsyp sporą ilość soli, zalej ją wodą i mieszaj przez kilka minut. Pozostaw na kolejne kilka minut i dokładnie wypłucz.
![]()
6. Czyści żelazko.
Jeśli masz problem z brudnym i przypalonym żelazkiem, wystarczy, że rozsypiesz na gazecie sól i ją wyprasujesz. Żelazko po takim zabiegu powinno być całkiem czyste.
![]()