Ketchup z cukinii-z nutką curry

Kasia
Przetwory
19.07.2016 8:38
Ketchup z cukinii-z nutką curry

uwielbiam takie produkty Uwielbiam cukinię akurat mam jej wysyp w ogrodzie więc postanowiłam spróbować-jest naprawdę prosty do zrobienia i tani- bardzo mi posmakował a szczególnie nutka mojej ulubionej przyprawy curry(oczywiście jak nie przepadacie za tą przyprawą możecie dać jej mniej) Składniki: - 1,5 kg cukinii (waga po wydrążeniu i obraniu ) - 4 średnie cebule - 2 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka pieprzu - opcjonalnie szczypta lub dwie chilli - 2 słoiczki koncentratu (jeden 190 g) - sól Przygotowanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy na dno ściereczkę, wstawiamy słoiczki tak, aby woda pokrywała 3/4 wysokości i pasteryzujemy na małym ogniu ok 10-15 min, wyciągamy ,odwracamy do góry dnem i po całkowitym wystygnięciu ,chowamy do spiżarni. Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy, aż cukinia zmięknie -tak 1,5 - 2 godziny na małym ogniu. Wrzucamy do garnka i dodajemy 3 łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny, aby zmiękła i puściła sok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2016/07/ketchup-z-cukinii-z-nutka-curry.html