Składniki: Ciasto: 250 g mąki żytnie pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 gram drożdży instant 150 ml mleka Sos pomidorowy: 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego bazylia, oregano, sól, pieprz lub 200 g pomidorów krojonych z puszki 1/2 cebuli oregano, bazylia, czosnek granulowany, pieprz, sól Drożdże razem z cukrem wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Sos z pomidorów - Pomidory przekładamy do plastikowej miski, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do pomidorów, doprawiamy przyprawami i podgrzewamy na patelni, aż wyparuje woda z pomidorów. Następnie rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką, przekładamy na blachę i wykładamy sos. Jeśli chodzi o farsz, na ciasto wykładamy takie składniki jakie akurat lubimy :)