TORT BEZOWY PAVLOVA

Monika
Ciasta
04.07.2016 10:50
TORT BEZOWY PAVLOVA

Formujemy i wyrównujemy boki ciągnąc je szpatułą ku górze, tak aby beza była dosyć wysoka 6) Blachę wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika ( bez termoobiegu ) i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do ok 130 - 140 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny 7) SKŁADNIKI: - 6 białek - 300 g drobnego cukru - szczypta soli - 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 500 ml śmietanki 30% - owoce sezonowe ( według mnie najlepsze są maliny, jagody, borówki) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1) Wystudzoną bezę delikatnie przenosimy na paterę, ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru i wykładamy ją na bezę 8) Jest to idealne ciasto na lato, które możemy przygotować zarówno na urodzinową imprezę, jak i na niedzielny obiad. Bezę możemy upiec dzień wcześniej, ale śmietanę najlepiej jest przygotować na około godzinę przed podaniem, tak aby ciasto nie straciło swej chrupkości. Jednak jak się okazało sam przepis jest dosyć banalny, a jedyne umiejętności których potrzebujemy to odrobina precyzji w odmierzaniu składników i cierpliwość w ubijaniu piany z białek. Składa się z delikatnej, chrupiącej z zewnątrz i piankowej wewnątrz bezy, bitej śmietany oraz kwaśnych sezonowych owoców, które przełamują słodycz bezy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.moje-idealia.pl/2016/07/tort-bezowy-pavlova.html