Gulasz wołowy

Andrzej
Obiad
22.06.2016 9:58
Gulasz wołowy

Lista zakupów: - 500 g mięsa wołowego (np. łopatki) - 5 papryk – u mnie 2 czerwone, 2 zielone, 1 żółta - 2 marchewki - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 1 pomidor - Papryka słodka i ostra - Majeranek - Zioła prowansalskie - Sól i pieprz* [:Listonic] Dziś zobaczymy, jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, którym jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Gdy mięso jest już wstępnie zrobione, solimy je i pieprzymy, a następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i znów dusimy kilka–kilkanaście minut. Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju, po czym – gdy się rozgrzeje – wrzucamy mięso i dusimy pod przykrywką kilkanaście minut, do miękkości. Większość z nich wywodzi się z uboższych warstw społecznych, które obiady gotowały z ogólnodostępnych składników. Do tego danie jest pięknie kolorowe i aromatyczne, a nie od dziś wiadomo, że je się oczami, za 90% smaku zaś odpowiada zapach! Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka i dać im odpowiednio dużo czasu, a resztę zrobią za nas warunki panujące w garnku. Całość solidnie doprawiamy przygotowanymi przyprawami i ziołami, dobrze mieszamy i pozostawiamy w garnku na 40 minut, co jakiś czas mieszając. Dzięki gulaszowi na naszym talerzu zagoszczą same naturalne składniki wraz z prawdziwym sosem wołowym, bez polepszaczy. Mięso wołowe jest chude i zawiera dużo białka, a duszone warzywa zachowują swoje właściwości. Ostatnim krokiem jest dodanie pozostałych składników – papryki i pomidora.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://proste-przepisy.pl/gulasz-wolowy/