Do przygotowania naszego ciasta potrzebne nam będą: 250 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru, 2 jajka, 150 gramów jogurtu naturalnego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 ⁄ 2 olejku pomarańczowego, ⁄ olejku pomarańczowego, 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Do przygotowania masy jogurtowej potrzebne nam będą: 3 duże kubki (400 gramów) jogurtu greckiego, 2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżka, 1 opakowanie żelatyny, cukier wg uznania (dosładzamy do smaku), 500 gramów truskawek. Mus wylewamy na wierzch wyciągniętego z lodówki ciasta z masą jogurtową i umieszczamy ciasto na kolejne 2 godziny w lodówce. Ciasto składa się z trzech warstw: kawowego ciasta, kremowo-jogurtowej masy, w której zatopione są truskawki oraz musu truskawkowego. Na upieczone i ostudzone ciasto, które układamy ponownie w blaszce do pieczenia (po zdjęciu papieru), układamy połówki truskawek i wykładamy naszą masę jogurtową. Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba się zabrać za ciasta, które można zrobić tylko w porze, gdy truskawki są najdorodniejsze i najsłodsze. Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Pod koniec miksowania masy rozpuszczoną kawę wlewać małymi porcjami i na koniec dodać olejek pomarańczowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody w małym garnuszku i pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebne nam będą: 1 kg truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej. Formę umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Oczywiście można spróbować zrobić je z mrożonych owoców, ale aromatu tych świeżych nic nie zastąpi. Jaja wraz z cukrem zmiksować na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy małymi porcjami wlewamy rozpuszczoną żelatynę ciągle miksując.