Cześć Dziewczyny :)
Dbając o figurę słodkie grzeszki muszą odejść na bok, jednak przygotowałam dla was przepis na pyszne ciasto, które nie zaszkodzą waszej sylwetce. Jedynym kalorycznym składnikiem jest śmietana, jednak jedna łyżka do smaku nic nie zmieni :)
Ok, przejdzmy do przygotowania Snickersa i jego składników. Na blachę o wielkości potrzebowałam: -300g petit berrure pełnoziarniste -300g daktyli -150g orzechów ziemnych naturalnych -4 łyżki mleka -500g kaszy jaglanej juz ugotowanej (ok 3/4 szklanki suchej) -280g jogurtu naturalnego -3 łyzki miodu -30g kakao -300ml śmietany
Na początek gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. W tym tez czasie daktyle moczymy we wrzącej wodzie przez 20-30 min. Gorącą kaszę blendujemy na masę, jednak nie musi być drobno zmielona. Dodajemy jogurt oraz miód. Odstawiamy. Daktyle odcedzamy, ale nie pozbywamy sie wody, będzie nam potrzebna do zwilżenia masy. Blendujemy. Dodajemy ok 5-6 łyżek wody z daktyli oraz mleko i mieszamy do scalenia składników. Następnie do masy daktylowej dorzucamy orzechy i również mieszamy. Najważniejsze masy są już przygotowane, dlatego teraz blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą warstwę ciastek. Warstwę tą przekładamy masą daktylową z orzechami i pokrywamy kolejną warstwą petit berurre po czym dodajemy masę z kaszą jaglaną. Ponownie wykładamy masę ciastkami :) Ciasto wstawiamy do lodówki, a naszym następnym krokiem do zakończenia ciasta Snickers jest stworzenie bitej śmietany :) 300 ml śmietanki przelewamy do schłodzonej miski. Przygotowujemy 3 łyżeczki cukru pudru (z lekką "górką"). Smietanę ubijamy. Gdy zacznie się pienić stopniowo dodajemy cukier puder cały czas miksując. Ubijamy, ubijamy... aż do pożądanej konsystencji (gęstej). Ciasto wyjmujemy z lodówki i pokrywamy naszą bita śmietaną. Opcjonalnie można posypać niskotłuszczowym kakao, które nada czekoladowego smaku.
Grzechem byłoby nie skorzystać i spróbować :) Smacznego i Pozdrawiam