Eklerki, ptysie i inne :)

Beata
Ciasta
15.06.2016 12:02
Eklerki, ptysie i inne :)

tak dla urozmaicenia wypieku, a dzięki temu wszyscy mogliśmy delektować się pysznymi ciasteczkami w przeróżnych kształtach ;) zachęcam do wypróbowania przepisu i do pochwalenia się swoimi dziwolągami :D Składniki (na około 30szt.): Ciasto: - 1 szklanka wody - 100g masła - ½ łyżeczki soli - 1 szklanka mąki pszennej - 4 jajka - 2 białka (żółtka zużyjemy do kremu) WYKONANIE: Do garnuszka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Krem budyniowy: - ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki - ¼ szklanki cukru - 2 żółtka - 1 budyń waniliowy - 1/3 szklanki mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej) - 100 g masła - 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Zagotuj, następnie dodaj sól i przesianą mąkę i mieszaj energicznie łyżką, do czasu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Ciastka przetnij na pół i za pomocą szprychy cukierniczej napełnij eklerki. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarnaniecodziennosc.blogspot.com/2016/06/eklerki-ptysie-i-inne-dziwolagi.html