Porcja na 10-12 gołąbków Składniki: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 g surowego boczku 400 g ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi 0,5 l bulionu warzywnego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki i usmażoną cebulę, następnie dodać kaszę wszystko wymieszać i doprawić do smaku. Po takim czasie, przy kawie wpadłyśmy na pomysł, aby właśnie je przygotować na obiad. Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym. Co najlepsze, smak cały czas krążył w mojej głowie, a co jakiś czas mama przypominała mi o nich.