Korzenny ketchup i chutney z rabarbarem

Agata
Przetwory
02.06.2016 19:11
Korzenny ketchup i chutney z rabarbarem

SKŁADNIKI (400 g chutneya oraz 400 g ketchupu, forma do pieczenia 20x25 cm): - 4 łodygi rabarbaru - 500 g pomidorków cherry lub zwykłych (bardzo dojrzałych, miękkich) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 3 cm korzenia imbiru - 1/3 szklanki syropu słodzącego (ryżowego lub daktylowego) 80 ml (oryginalnie w przepisie 1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego) - 1/2 szklanki czerwonego octu winnego (zastąpiłam mieszanką 1/4 szklanki octu jabłkowego i 1/4 szklanki octu balsamicznego) - 1 laska cynamonu - 2 liście laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego roztarte w moździerzu - 4 goździki roztarte w moździerzu - 6 ziaren czarnego pieprzu roztartych w moździerzu - szczypta cayenne - 1 płaska łyżeczka soli (u mnie różowa himalajska) PRZYGOTOWANIE: Myjemy rabarbar i pomidory, przygotowujemy wszystkie przyprawy, siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i imbir. In the upcoming days you will get the rest of the recipes for a truly vegan indian feast ;) so stay tuned and I hope you will like it ☺ Based on Dominika Wójciak recipe, from her book Vegetable with my few minor modifications. INGREDIENTS (400 g of chutney and 400 g of ketchup) - 4 stalks of rhubarb - 500 g cherry tomatoes or ordinary tomatoes (very ripe, soft ones) - 1 large onion - 2 cloves of garlic - 3 cm fresh ginger root - 1/3 C rice or date syrup (80 ml), originally in the recipe: 1/2 C of light brown sugar - 1/2 C red wine vinegar (I replaced it with a mix of 1/4 C of an apple cider vinegar and 1/4 C balsamic vinegar) - 1 cinnamon stick - 2 bay leaves - 4 grains allspice, grounded in a mortar - 4 whole cloves, grounded in a mortar - 6 black peppercorns, grounded in a mortar - pinch of cayenne - 1 tsp of salt (I use pink himalayan salt) PREPARATION: Wash the rhubarb and tomatoes, prepare all the spices, chop the onion, press the garlic and ginger. Na końcu opublikuję i przedstawię całą indyjską ucztę, którą zaczęłam prezentować już wczoraj, daniem z młodej kapusty ☺ Mam nadzieję, że fanów kuchni indyjskiej tutaj nie brakuje i macie ochotę na taki wyjątkowy obiad z wykorzystaniem wielu różnych nowalijek, którymi teraz można się najadać do woli ;) Na podstawie przepisu Dominiki Wójciak z jej książki Warzywo z drobnymi modyfikacjami. p.s. Wspominałam Wam na facebooku i instagramie, że przygotowuję na bloga sezonowy obiad w stylu indyjskim i ten chutney też w nim się znajdzie, bo genialnie się wkomponowuje w całość, a z nowymi marchewkowymi kotlecikami smakuje genialnie :) I mając w planie w zasadzie tylko gotowanie i spróbowanie go, to pierwsza jego łyżka mnie tak zachwyciła, że od razu zabrałam się za zdjęcia i plan na podzielenie się nim też z Wami :) Gdy wszystkie warzywa się już rozpadły i zmiękły, wyjmujemy z pieca i miksujemy połowę na ketchup, a drugą zostawiamy jak jest, jako chutney lub jak wolicie, zmiksujcie całość na gładki mus. A jest ich tam sporo i razem tworzą świetną kompozycję korzenno-octową, słodko-kwaśną, która wprowadza do dania bardzo ciekawy akcent i jest super sposobem na przetworzenie rabarbaru i zamknięcie jego smaku w słoiczkach na zimowe miesiące, gdy bardzo łakniemy tego typu przypraw. (W oryginalnym przepisie Dominika zaleca pieczenie 1,5-2 godzin, ale mi już starczyła godzina z termoobiegiem, można też całość piec ustawiając piec bez termoobiegu na 180°C i piekąc wtedy ponad godzinę) Łodygi rabarbaru tniemy na 1 cm kawałki, a pomidory na małe cząstki (jeśli to zwykłe, duże pomidory), jeśli używamy małych pomidorków, można je zostawić w całości. Do tego zapach, który się unosi podczas pieczenia rabarbaru z pomidorami jest niesamowity, w piecu wszystko się karmelizuje, gęstnieje i rozsiewa po domu korzenną woń. W książce jest to określone jako korzenny ketchup, ale po spróbowaniu, bardzo mi się to też skojarzyło z rodzajem chutneya, gdzie dodatki i smak bywają podobne. Umieszczamy wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie mieszamy, następnie przelewamy do formy do pieczenia ( u mnie o wymiarach 20x25 cm ) i pieczemy 1 godzinę, co kilkanaście minut mieszając, aby wszystko się równomiernie zapiekło i nie przypaliło. (in the original recipe Dominika recommends roasting everything for 1.5-2 hours, but I finished after 1 hour, you can also bake it in the oven without convection at 180 ° C and prolonging the time of roasting to 1,5-2 h)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/06/korzenny-ketchup-i-chutney-z-rabarbarem.html