Awokado – źródło dobroczynnego kwasu oleinowego

Agnieszka
Dieta i żywienie
28.05.2016 16:49
Awokado – źródło dobroczynnego kwasu oleinowego

Ostatnimi czasy awokado staje się coraz bardziej popularne w Polsce. Nie tylko ze względu na swój egzotyczny i ciekawy smak, ale również dzięki swoim właściwościom odżywczym. Awokado jest wręcz napakowane dobroczynnymi substancjami, a niektóre z nich ciężko znaleźć w innych owocach. Jedną z nich jest kwas oleinowy, którego jedną z funkcji jest obniżanie cholesterolu. Awokado to bardzo kaloryczny owoc. W średnim owocu (ok. 300 g ) znajduje się ok. 45 g tłuszczu. Ten tłuszcz jednak odpowiedzialny jest za szereg prozdrowotnych właściwości tego owocu. Tłuszcz z awokado – kwas oleinowy, skutecznie obniża cholesterol oraz działa anty-nowotworowo. Dzięki swoim właściwościom stosowany jest jako środek zapobiegający rozwojowi miażdżycy, chorób serca, wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi oraz zmniejsza skłonność do zakrzepów. Kwas oleinowy posiada dodatkowo właściwości wspomagające pamięć. Regularne spożywanie produktów go zawierających poprawia zapamiętywanie oraz koncentrację. Używany jest więc jako środek leczniczy w przypadkach zaburzenia pamięci i chorobie Alzheimera. Dzięki obecności tego tłuszczu w awokado, składniki odżywcze z innych produktów są znacznie lepiej przyswajane przez organizm. Na przykład, spożywanie awokado w połączeniu z pomidorem zapewnia czterokrotnie wyższy poziom przyswajania likopenu – związku antyrakowego znajdującego się w pomidorów. Kolejną zaletą tego owocu jest silne działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie – anty-nowotworowe. Dzięki zawartości dużej ilości witamin A, C i E (przeciwutleniaczy) przyczynia się do niszczenia wolnych rodników, zapobiegając tym samym wielu nowotworom oraz przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Ponad to, awokado zawiera bardzo duże stężenie potasu, który przyczynia się do prawidłowej pracy serca, utrzymywania odpowiedniego poziomu ciśnienia oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy. W awokado znajdziemy również witaminy z grupy B, między innymi kwas foliowy, który zapobiega wadom płodu. Pomimo swojej kaloryczności (221 kcal w 100 g), wyniki badań wskazują na właściwości odchudzające awokado. Zawartość licznych substancji odżywczych, duże stężenie błonnika oraz zawartość kwasu oleinowego, przyczyniają się do oczyszczania organizmu z niezdrowego tłuszczu, przyspieszają metabolizm oraz odżywiają organizm. Osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy powinny na stałe włączyć do swojej diety ok. pół awokado dziennie. Owoc ten ma zastosowanie nie tylko w diecie, ale i w kosmetyce. Posiada on bowiem właściwości nawilżające, wygładzające, regenerujące, odżywiające i odmładzające (dzięki zawartości przeciwutleniaczy). Można więc przygotować z niego maseczkę na twarz lub włosy. Aby przygotować z niego sałatkę, maseczkę lub masło, należy wybrać dojrzały owoc. W celu usunięcia pestki należy naciąć owoc wzdłuż po obu stronach aż do pestki, chwycić owoc po obu stronach i przekręcić każdą połowę w przeciwnym kierunku. Po usunięciu pestki możemy wyciągnąć z niego miąższ łyżeczką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną