Duńska sałatka ziemniaczana: Składniki: ugotowane al dente młode ziemniaki w mundurkach (ok. 1 kg.) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku 1 opakowanie wędzonego boczku (150 g) Przygotowanie: Ugotowane młode ziemniaki odcedzamy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Boczek bardzo drobno kroimy i smażymy na patelni na chrupko (zaczynamy smażenie na zimnej patelni), dodajemy do ziemniaków smażony boczek i mieszamy, gdy boczek lekko przestygnie dodajemy posiekane zioła i doprawiamy sałatkę ziemniaczaną do smaku solą i pieprzem. Sałatka ma lekko winny smak, gdyż ugotowane al dente ziemniaki zostały wymieszane z musztardą francuską z ziarnami gorczycy i octem winnym, a chrupiący boczek, koperek i natka pietruszki doskonale uzupełniają i podkreślają jej doskonały smak – ta sałatka to smakowity sukces! Pomysł na sałatkę został zaczerpnięty po warsztatach z kuchni skandynawskiej w Studio CookUp w Poznaniu z Michałem Orłowskim. Duńska sałatka ziemniaczana to moja propozycja na obiad, różni się od klasycznej sałatki ziemniaczanej, która gości w polskiej kuchni.