się dziś w wytrawną tartę z ciasta francuskiego, prostą i elegancką, w sam raz na wizytę gości. Wszystko to zalewamy jajkami ze śmietaną i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180°C, grzanie góra-dół, na ok. 25 minut. Gdy uznamy, że danie jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy chwilkę odstać – gorące nadzienie może trochę pływać. Najpierw łososia z mozzarellą (np. w wachlarzyk, jak na zdjęciu), następnie pozostałe składniki. Połączenie ciasta francuskiego z jajkami i śmietaną sprawia, że ta tarta jest idealna do zapchania się. W polskich domach nadal rzadko można spotkać wynalazki inne niż kotlet z ziemniakami, ryż czy makaron z sosem. Nic trudnego – układamy gotowe ciasto w formie, wrzucamy składniki, zalewamy jajkiem ze śmietaną i pieczemy. Lista zakupów: 1 ciasto francuskie 1 większe lub 2 mniejsze opakowania łososia wędzonego na zimno 2 kulki mozzarelli 5 jajek Uważamy przy tym, żeby nie przesolić – łosoś jest słony sam w sobie. Zawartość miski mieszamy widelcem do połączenia się składników – uzyskania w miarę jednolitej masy. Reklamy Zdarzają się czasem takie dni, że mamy ochotę na coś innego. Widelcem robimy dziurki w spodzie tarty i wstawiamy całość do lodówki na parę minut. Tym bardziej miło jest zaskoczyć gości czymś, czego nie jedzą na co dzień. Natłuszczamy foremkę, np. oliwą z oliwek, po czym przekładamy do niej ciasto i dociskamy brzegi do krawędzi. A przecież o to chodzi w jedzeniu, żeby się najeść, a nie tylko posmakować, prawda? Najwięcej czasu – jak zwykle – zajmuje tu krojenie składników. Wbijamy jajka do miski, pozostałe składniki tniemy na mniejsze fragmenty. Ser – na plastry lub półplastry. Podsypujemy stolnicę mąką, ciasto francuskie rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty.