Sernik malinowy na zimno Składniki: 100g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych (możemy również użyć amaretti) 100g biszkoptów 120g masła 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka Wieluń-Mój ulubiony) 500 g świeżych malin 6 łyżeczek żelatyny 6-8 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wierzch: 1 galaretka o smaku owoce leśne (może też być truskawkowa lub malinowa) maliny do ozdoby listki mięty lub melisy 1. Ciastka i biszkopty zmielić na piasek (lub dobrze pokruszyć). 2. Dodać do masy serowo-malinowej i dokładnie wymieszać. 8. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. 9. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Równomiernie rozprowadzić i docisnąć. 3. Maliny obrać, delikatnie umyć i zmiksować na mus. 4. Żelatynę przełożyć do rondelka, zalać 5 łyżkami wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Sernik wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. 5. Do dużej miski przełożyć ser, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i utrzeć mikserem, aż ser zrobi się kremowy, gładki. 6. Przed podaniem Sernik malinowy na zimno można ozdobić listkami melisy lub mięty. Jeśli chodzi o przepis, jest to jeden ze zwycięskich przepisów ostatniego konkursu lekkie, owocowe pyszności na lato. 7. Napęczniałą żelatynę podgrzać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściła. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.