80 minut Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki Kruche ciasto: 125 g maki pszennej szczypta soli 1 żółtko 75 g zimnego masła 30 g cukru pudru ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody Krem waniliowy: 6 żółtek 125 g cukru pudru 40 g mąki pszennej 500 ml mleka 1 laska wanilii Ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy na nie fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, po tym czasie usuwamy kulki i dopiekamy ciasto kolejne 10-15 minut, aż będzie złociste. Potem całą masę przelewamy znowu do garnka, stawiamy na małym ogniu i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Formę do tarty (36 x 13 cm) natłuszczamy, ciasto wałkujemy na rozmiar tarty, pamiętając, aby ciasta starczyło również do wywinięcia rantu formy. Na zimne ciasto wykładamy zimny krem, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i zagniatamy ciasto. W międzyczasie żółtka ubijamy na puszysta masę razem z pozostałym cukrem. Krucha tarta z delikatnym kremem waniliowym i świeżymi truskawkami to idealny deser, który małymi kroczkami przybliża do nas lato.