Można do tego przepisu wykorzystać ugotowaną wcześniej cieciorkę, ale polecam też trzymanie tej w puszce na dnie kuchennej szuflady, gdy najdzie ochota na orientalne smaki. :) Ekspresowy gulasz z ciecierzycyDrukuj przepis Składniki ► ciecierzyca w puszce [480 g / 2 puszki] ► mleko kokosowe [400 ml / 1 puszka] ► passata pomidorowa [500 g] Dodatkowo ► sól morska [1 łyżeczka] ► papryka słodka [1 łyżka] ► garam masala [1 łyżka] ► curry [1/2 łyżki] Całość jest syta, przepysznie kremowa i bardzo uniwersalna – kompozycja przypraw którą podaję to akurat opcja, na którą miałam ochotę, ale możecie ją doprawić zupełnie po swojemu: dodać czosnek, paprykę wędzoną, chili, dużo czarnego mielonego pieprzu czy ulubione zioła. Całość zajmuje 10 minut i jest idealną propozycją na wieczory po pracy gdy chcemy wciągnąć coś pysznego, choć sama idea stania nad garami odstrasza. Nam najlepiej smakuje z pieczywem, chlebkami naan, wytrawnymi naleśnikami a także z większością odmian kasz i ryżu (zwłaszcza jaśminowym i brązowym).