Gołąbki z młodej kapusty

Anna
Obiad
15.05.2016 16:30
Gołąbki z młodej kapusty

Składniki na 9 sztuk: Składniki na 9 sztuk: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody - Na liście nakładać farsz na część od strony głąba i zwijać, boki liścia zwinąć do środka, a następnie zwinąć jak roladkę (instrukcja dokładniejsza na obrazku). Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz To świetna opcja dla leniwych, gdyż zawijanie wraz z przygotowaniem mięsa nie wiem czy zajęło mi 30 minut. Następnie wyciąć głąba i zdejmować z niej duże liście, mi wyszło 9 sztuk. Przeważnie jednak robię ją w wersji z koperkiem i pomidorami (klik). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 60-90 minut do miękkości. Tym razem zaszalałam i przygotowałam gołąbki, które robi się o wiele krócej niż te ze zwykłej kapusty. Ryż spokojnie możecie ugotować dzień wcześniej lub przygotować więcej do obiadu, aby specjalnie zostało go do farszu. Poza tym postanowiłam je upiec w piekarniku, co pozwoliło zaoszczędzić sporo czasu. Pozostałe mniejsze liście rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2016/05/goabki-z-modej-kapusty-z-miesem.html