Przygotuj tortownicę o średnicy ok 22 cm Składniki: biszkopt 7 jaj ( oddziel białka od żółtek) 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu lub spirytusu szczypta soli otarta skórka z 1 cytryny papier pergaminowy do wyłożenia tortownicy poncz do nasączenia 4 łyżki mleka kokosowego 6 łyżek cukru 2 kieliszki rumu krem do przełożenia 500 ml mleka 3 żółtka 3 białka 1 torebka budyniu waniliowego 180 g cukru Do dekoracji kandyzowane wiśnie oraz wiórki kokosowe Placek biszkoptowy przełożyć pierwszą warstwą kremu, następnie położyć drugi placek, nasączyć go połową ponczu i przykryć równomiernie drugą warstwą kremu, położyć trzeci place, nasączyć pozostałym ponczem i cały tort (włącznie z bokami) równomiernie posmarować trzecią warstwą kremu. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sam dół, aby biszkopt wyrósł, następnie przełącz piekarnik na góra-dół i piecz jeszcze ok 25-35 minut. Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając stopniowo dodawaj żółtka, cukier i powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić białka z i połączyć z pozostałym cukrem. Dzień Mamy zbliża się wielkimi krokami, dlatego przygotowałam dla Ciebie świetny prezent w postaci tortu kokosowego z rumem. Oczywiście nie jest powiedziane, że tylko na Dzień Mamy możesz go przygotować, z pewnością ucieszy każdego :) Na koniec dodaj ocet lub spirytus oraz skórkę z cytryny.