Sałatka z pieczonego bakłażana

Ewelina
Sałatki
04.05.2016 10:36
Sałatka z pieczonego bakłażana

Smacznego!- 1 big aubergine- about 500 g- 3 big tomatoes- 1/2 long green cucumber- 1 green bell pepper- 2 garlic cloves- juice of 1.2 lemon- 3 tablespoons olive oil- salt, pepper, hot smoked paprika to taste- 15 g parsley, finely choppedPreheat oven to 200 C.Cut aubergine into bigger cubes, combine with 1 tablespoon olive oil and season with salt, pepper and smoked paprika. Jeśli i Wy również lubicie takie smaki zdecydowanie zachęcam Was do zrobienia tej sałatki, będziecie zachwyceni;)- 1 spory bakłażan- ok 500 g- 3 duże pomidory malinowe- 1/2 długiego ogórka zielonego- 1 zielona papryka- 2 ząbki czosnku- sok z 1/2 cytryny- 3 łyżki oliwy- sól, pieprz, papryka wędzona do smaku- 15 g natki pietruszki, drobno posiekanejPiekarnik nastawić na 200 C Sałatka z pieczonego bakłażana z pomidorami, zielonym ogórkiem i zieloną papryką Baked aubergine salad with tomatoes, green cucumber and green bell pepper, for English scroll down Sałatka z pieczonego bakłażana z pomidorami, zielonym ogórkiem i zieloną papryką Kiedy zobaczyłam przepis na tą sałatkę w książce Olives, lemons and zaatar od razu wiedziałam, że na pewno ją zrobię. Bakłażana pokroić w większą kostkę, polać 1 łyżką oliwy, przyprawić solą pieprzem i papryką wędzoną. Moja mama jest jej wielką fanką, szczególnie uwielbia w niej to, co sama podkreśliła, że jest kwaskowata i zawiera dużo natki pietruszki. Add lemon juice, garlic, 2 tablespoons olive oil and season with salt and pepper. Ogólnie rzecz biorąc bardzo lubię to warzywo, jest niezwykle uniwersalne, można zrobić z niego wiele smakołyków, a co więcej pasuje do wielu dań. Dodać sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, czosnek i przyprawić solą oraz pieprzem. Jeśli miałabym wybierać w jakiej formie najbardziej lubię bakłażana, zdecydowanie stwierdziłabym, że w pieczonej. Z papryki, pomidorów i ogórka pozbyć się nasion, następnie pokroić w drobną kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://iadorecinnamon.blogspot.com/2016/03/z-cyku-poznajemy-smaki-wschodu-saatka-z.html