Składniki - 2 duże szyje z indyka - 2 marchewki, - 1 pietruszka - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - 3 większe ziemniaki - 6 łyżek kaszy jęczmiennej - garść suszonych grzybków - gałązka lubczyku i pietruszki zielonej - sól, domowa wegeta - majeranek Kiedy szyjki są już prawie miękkie dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler ,por, opieczoną na palniku cebulkę i ząbki czosnku. Wykonanie Szyjki indycze kroję na połówki lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości, zalewam ok. 3-4 litrami wody, solę i gotuje na wolnym ogniu. Całość dalej gotuję, następnie dodaję ok. 6 łyżek kaszy jęczmiennej, gotuję jeszcze ok. 15 minut.