Składniki: ciasto 120 g masła 200 g mąki 70 g cukru 1 żółtko starta skórka z 1 cytryny szczypta soli masa serowa 250 ml mleka 200 g cukru 500 ml śmietany 30% skórka starta z jednej cytryny 4 żółtka 500 g twarogu tłusty/półtłusty 4 płaskie łyżeczki żelatyny szczypta soli Ciasto rozdzielamy na dwie części i każą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, z rozwałkowanego placka wycinamy okrąg o średnicy 26 cm i pieczemy po 8-10 minut w 200 C każdy placek na złotobrązowy kolor (żeby było łatwiej to możecie upiec placek na spodzie tortownicy, wyłożonej papierem pergaminowym). Ciasto wyciągamy z tortownicy, ściągamy pergamin z boków, na wierzch układamy 12 kawałków ciasta (układając z nich równy placek) Bardzo prosty przepis, do tego ciasto nadaje się na eleganckie przyjęcie z rodziną czy znajomymi. Jeden z upieczonych placków, jeszcze ciepły przeciąć na 12 jednakowych porcji i odstawić oba placki do ostygnięcia. masa serowa- mleko, cukier, żółtka, skórkę z cytryny zagotować energicznie mieszając.