Zabierzcie ze sobą takie paluchy :) Składniki: 600 g boczku surowego lub wędzonego ciasto 500 g mąki 2 jaja 1 szklanka mleka ciepłego ok 50 g drożdży , tłuszcz z patelni, garstkę bazylii 1 łyżka kminku Przygotowanie: Boczek należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i tłuszcz z patelni wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy w rękach formując paluch o długości ok 15 cm i grubości 0,5 centymetra. ciasto: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://niezlymlynek.blogspot.de/2016/04/drozdzowe-paluchy-do-piwa.html