Nie, nie martwcie się- panowie w niedzielę dostali na obiad nie tylko te lekka zupę, ale także indyka w jabłkach z białymi kluskami i surówką z sałaty lodowej z liśćmi rzodkiewki. niedziela, 20 marca 2016 Co znalazłam na grządkach, czyli zupa z chwastów Roszponki trzeba było chyba z lupą szukać. Składniki: 1,5 l bulionu 2 marchewki kawałek selera nieduży por kilka liści jarmużu 2 garści chwastów (podagrycznik, mniszek lekarski, babka lancetowata) Skoro nasi przodkowie na przednówku zajadali się chwastami, to dlaczego my nie mielibyśmy z nich korzystać? Nacięłam jeszcze dzikiego szczypiorku, który własnie teraz jest najbujniejszy (ogrodowy póki co ledwo wyjrzał z ziemi). Zielsko można nie tylko ugotować, ale także sporządzić z niego suróweczkę. Radością napawała jedynie wybijająca już z ziemi lebiodka i kwitnące tu i ówdzie przebiśniegi.