Bo jak już zaczniesz piec chleb na zakwasie to przekonasz się, że sklepowy chleb nie będzie Ci tak smakował. Owszem będziesz go nadal kupować, ale za każdym razem odgryzając kęs z kromki Twoje kubki smakowe będą protestować, a Ty będzie wzdychać ciężko z sumiennym postanowieniem już nigdy więcej kupnego pieczywa :D Musi mieć dobry silnik i hak, bo ciasto chlebowe nie jest lekkie i napowietrzone, jak biszkopt ;) Oczywiście można to zrobić ręcznie, przy okazji ćwicząc biceps, triceps i ogólnie ramiona :D Jeśli jednak masz taką możliwość i zamierzasz piec chleb to zakup robota zwróci Ci się :) Kuchnia europejska Moja przygoda z domowym wypiekiem chleba zaczęła się już dobrych kilka lat temu. Tak naprawdę zrobienie chleba w domu wcale nie jest trudne. Na pewno nie wyjdzie i w ogóle zakwas, ach, och... No trochę go potrzeba, ale przecież to nie jest fast food. Nie przeczuwałam wtedy, że to początek wielkiej miłości i wspaniałego uzależnienia :) No i nie będę ukrywać - bardzo przydaje się porządny robot kuchenny.