- - S P Ó D 180 GRAM MĄKI 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU SZCZYPTA SOLI 100 GRAM MASŁA ŻÓŁTKO 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY - K R E M C Y T R Y N O W Y sok z dwóch cytryn sok z jednej pomarańczy 100 mililitrów wody skórka z dwóch cytryn 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 gram cukru 100 gram masła 1 jajko 3 żółtka - BEZA - 4 białka, szklanka cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Na kruchym spodzie wyłożyć krem, a następnie wyłożyć pianę z białek. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Mąkę połączyć z cukrem i solą. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.