Sałatka szpinakowa Składniki: ½ opakowania szpinaku ½ cukinii 2-3 łodygi selera naciowego 1 podłużna słodka papryka 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 garść oliwek lub dużych kaparów 1 garść natki pietruszki 1 garść pestek słonecznika 1 garść pestek dyni Opcjonalnie: można dodać pokrojone w ćwiartki jajo, kawałki łososia lub kurczaka Dresing: przygotowałam standardowy sos winegret na miodzie 100ml oliwy z oliwek ½ soku z cytryny 1-2 łyżeczki miodu Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szpinak, cukinię, łodygi selera, natkę pietruszki, pomidorki, paprykę umyć i osuszyć. Dziś, kiedy rano wstałam, zobaczyłam za oknem ośnieżone choinki w ogrodzie sąsiadów, a jeszcze wczoraj … jeszcze wczoraj rano zastanawiałam się nad wyjęciem z szafy sandałów, bo temperatura za oknem przekraczała 15 stopni i stale rosła, ech Pani Wiosno – przybywaj! * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Dodać seler pocięty na 1cm kawałeczki, poszatkowaną natkę pietruszki, oliwki lub kapary oraz pokrojone na połówki, lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Weszłam rano do sklepu i zrobiłam wiosnę najpierw w koszyku, a potem w mojej kuchni, w misce, a w końcowym efekcie na talerzu :)