Pomysłowa sałatka śledziowa

Ewelina
Sałatki
10.03.2016 20:15
Pomysłowa sałatka śledziowa

Po jego kosumpcji na pewno zostanie Wam jeszcze miejsce na próbowanie kolejnych potraw z wigilijnego stołu 😉 Lekka sałatka śledziowa – idealna na Wigilię - 4 płaty śledzia z zalewy octowej (może być z olejowej, ja wolę z octu) - 1 słodko-kwaśne, twarde jabłko - 1 cebula biała - 1 kopiasta łyżka stołowa siekanego koperku - 1 łyżka stołowa suszonej żurawiny - 1 łyżka stołowa suszonych rodzynek - 1 łyżka stołowa majonezu (lub jogurtu greckiego) - 1 łyżka stołowa musztardy delikatesowej (najlepiej w kolorze żółtym – jeśli dodacie stołowej musztardy koniecznie dodajcie pół łyżeczki kurkumy) - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - sok z połowy cytryny - pieprz, sól do smaku DO DZIEŁA! - - Śledzia wyjmujemy z zalewy octowej, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę. Tak już przystało, że zazwyczaj na wigilę podajemy śledzia w śmietanie, bądź smażonego z patelni. - - Jabłuszko myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. W tym roku na wigilię proponuję Wam śledzia w lżejszym wydaniu. Śledź to ryba niedoceniona, która jest bogata w białko, a zawarty w niej kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. - - Żurawinę i rodzynki zalewamy ciepłą wodą, żeby chwilę napęczniały, bo czym odcedzamy je na siteczku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/lekka-swiateczna-salatka-sledziowa/