Polędwiczki wieprzowe zapiekane w sosie chrzanowym - wcześniej marynowane w melasie z granatem

Kami
Obiad
09.03.2016 14:37
Polędwiczki wieprzowe zapiekane w sosie chrzanowym - wcześniej marynowane w melasie z granatem

Włóż do miski, dodaj melasę, obróć kilka razy, by się nią dokładnie pokryły (jeśli nie masz melasy, wymieszaj sok pomarańczowy z miodem i w nim zamarynuj mięso). Kiedy mięso się marynuje, przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając smaż przez minutę, aż mąka zacznie zmieniać kolor. Postaw ponownie na ogniu, doprowadź do wrzenia (nie zapominaj o mieszaniu, sos będzie szybko gęstnieć) i gotuj na średnim ogniu przez pół minuty. Mięso z sosem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 15-20 minut, aż sos miejscami apetycznie się zrumieni. Polędwiczki włóż do wysmarowanej olejem formy do pieczenia (jeśli Twoja forma nie jest całkowicie nieprzywieralna, wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia, bo marynata trochę się przypali - ale tak ma właśnie być). Mięso wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10-12 minut, aż ładnie się zrumieni.