Rozgrzewamy na patelni olej i nakładamy łyżką porcję masy, wyrównujemy i spłaszczamy na placka, smażymy na rumiano z dwóch stron. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na pół godziny, następnie odciskamy porządnie masę z soku jaki puściły ziemniaki i jabłko. Zapraszam :-) Składniki: - 1,5 kg ziemniaków - 1 większe jabłko - 1 mała cebula - sól - 3 łyżki mąki - 1 jajko - olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ja podałam z jogurtem i cukrem, czyli wersja na słodko. Wczoraj byłam w Warszawie na warsztatach Szkoły Gotowania Eta z Jolą Caputą. Placki robi pewnie każdy z nas, ja też i nie ma tu nic nadzwyczajnego. Pomyślałam sobie, że spróbuje właśnie takie placki zrobić i podzielić się tym z wami.