Domowy bulion warzywny jako baza do innych dań

Marta
Przetwory
16.02.2016 7:50
Domowy bulion warzywny jako baza do innych dań

Do garnka wlałam ok. 2 litry wody, wrzuciłam wszystkie warzywa i zioła (z wyjątkiem natki pietruszki, którą dodałam na ostatnie 10 minut) i wszystko razem gotowałam na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 godziny (w razie potrzeby można dolać wody w trakcie gotowania). Składniki: - 3 marchewki - 2 pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - kawałek bulwy selera - pół pora + wszystkie liście - 1 duża cebula - natka pietruszki - 2-3 ząbki czosnku - 2 listki laurowe - 2 ziela angielskie - kilka ziaren czarnego pieprzu - sól i pieprz Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i obrałam. Przez ostatnie miesiące dość mocno doskwierał mi brak czasu, ale teraz sytuacja uległa lekkiej zmianie i postanowiłam się nieco poprawić:) Bardzo często zostają mi resztki warzyw, bo mam tendencję kupowanie ich nieco więcej. Może być bazą do zupy czy sosu, ale też można na nim udusić mięso czy podlać nim mięso pieczone w piekarniku. Cebulę pokroiłam w grube plastry i opaliłam na teflonowej patelni, na koniec dodałam do niej czosnek, by się lekko zrumienił. Często takie pojedyncze sztuki mam w zamrażarce i czasem nazbiera się tego tyle, że spokojnie można z nich wyczarować coś pysznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://taste-eat.blogspot.com/2015/11/domowy-bulion-warzywny-jako-baza-do.html