Kapuśniak Babuni z miekkimi ziemniakami

Anna
Zupy
11.02.2016 9:20
Kapuśniak Babuni z miekkimi ziemniakami

Składniki

0,5 kg kiszonej kapusty

30 dkg żeberek

10 dkg boczku

1 marchewka

3-4 ziemniaki

1 cebula

2 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

Przepis

Żeberka płuczemy , przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy garnek na gazie i dodajemy kiszoną kapustę wraz z marchewką , cebulą i przyprawami. Boczek kroimy w małą kosteczkę , podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w osobnym garnczku . Odcedzić i odstawić.

Kapuśniak powinien gotować się ok 1,5 godziny na wolnym ogniu do momentu aż mięsko w żeberkach będzie miękkie. Po ugotowaniu połączyć z ziemniakami zaraz przed podaniem.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną