Składniki: 330g czerstwych bułek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 średnia cebula łyżka oliwy 350ml mleka 1 wiązka świeżej pietruszki 60g bułki tartej Przygotowanie: Bułki pokroić w średnią kostkę, nastepnie przełożyć do dużej miski. Po tym czasie wyciągamy z wody, ściągamy warstwę ściereczki, folii i kroimy na plastry 1,5-2 cm. Kolejne odkrycie z niemieckiego świata kulinarnego. Tak przygotowaną roladę wkładamy do dużej brytfanny, lub garnka z dużą ilością wrzącej wody na około 50-60 min. Świetnie łączy się z sosami i równie ładnie oraz ciekawie się prezentuje na talerzu. Z przepisem spotkałam się oglądając jeden z tutejszych programów kulinarnych :) Następnie owijamy naszą roladkę z pieczywa w ściereczkę kuchenną, również zwracając uwagę, aby kolejna warstwa szczelnie dolegała do masy. Gdy ciasto odpocznie dodajemy żółtka wymieszane z 1 łyżką ciepłej wody. Najlepiej smakuje z pieczeniami w sosie np grzybowym lub pieprzowym. Gorące mleko wlać do miski z bułkami, dodać pietruszkę, bułkę tartą. Nazwę pozwoliłam sobie zinterpretować, ponieważ dokładne tłumaczenie nie oddaje w pełni tego czym moja dzisiejsza propozycja jest. Serviettenknödel - roladka do mięsa z suchego pieczywa.