Kurczak po tajsku - 500 g filetów z kurczaka - 100 g orzechów nerkowca - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 żółtej papryki - 1 marchew - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - 1 dymka - 30 g grzybów Mun - 1/2 papryczki chili - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu rybnego - 3 łyżki cukru brązowego - 1 limonka - 2 cm kawałek imbiru - 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili - 300 g ryżu Basmati i dzikiego - olej ryżowy do smażenia - sól i pieprz - słodka papryka mielona Potem mięso osusz przy pomocy papierowego ręcznika i pokrój w paski o grubości 1 cm i długości 4 cm. - Całość zalej sosem rybnym i sojowym oraz sokiem z 1 limonki, sosem słodko-kwaśnym chili, i posyp brązowym cukrem. Od razu wrzuć również pokrojone w paski grzyby Mun, połówkę chili z pestkami, czosnek i imbir. - Na palniku włączonym na dużą moc rozgrzej wok, a następnie wlej do niego odrobinę oleju i wrzuć na niego kurczaka. Następnie razem z papryczką chili posiekaj bardzo drobno. - Kurczaka dokładnie oczyść i umyj. - Następnie zalej całość połową szklanki wody, dodaj przesmażonego kurczaka i pod przykryciem duś kolejne 5 minut. Następnie pokrój je w paski o wielkości zapałek tzw. Julienne. po tym czasie pokrój je w długie paski. - Marchewką obierz, a następnie pokrój w ten sam sposób co papryki.