Orientalna wołowina

Magdalena
Obiad
13.01.2016 19:02
Orientalna wołowina

;) Przepis poniżej zainspirowany oczywiście chińską kuchnią, którą uwielbiam. SKŁADNIKI: 300g udźca wołowego 1 łyżka masła lub oleju kokosowego pół łyżki oleju kokosowego lub oleju rzepakowego 1 małą cukinia 4 marchewki 1 mała czerwona cebula 1 żółta papryka 2 łyżki żółtej pasty curry 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2-3 szczypty sezamu, sezamu czarnego i czarnuszki szczypta soli himalajskiej kolendra lub natka pietruszki 1 woreczek ryżu WYKONANIE: Najpierw przygotujmy sobie ryż... W międzyczasie kroimy wołowinę w cieniutkie paseczki i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej kokosowy lub rzepakowy na osobnej patelni, smażymy ok 1min, tak aby mięso się szybko zamknęło. Smażymy ok 2 minut, dodajemy wołowinę, podkręcamy ogień na maxa i smażymy tak ok 2 minut. Jestem uczulona na wieprzowinę, więc od samego zapachu tego mięsa mnie mdli w związku z czym jedynym czerwonym mięsem jakie spożywam jest właśnie wołowina. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła lub oleju kokosowego, dodajemy warzywa, solimy je dosłownie odrobineczkę. Po zagotowaniu wody dodajemy do niej curry i w takiej żółtej wodzie gotujemy ryż, ale tak aby był lekko twardy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchennepotyczkialergiczki.blogspot.com/2015/08/orientalna-woowina.html