Bigos

Agata
Obiad
29.12.2015 17:18
Bigos

Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka z grubym dnem Na patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka z kapustą. Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka z grubym dnem Na patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka z kapustą. Bigos Składniki: - 2 kg domowej kiszonej kapusty - 250 g pieczarek - 800 g schabu - 300 g cienkiej kiełbasy - 1/2 butelki czerwonego wina - 1/2 szklanki suszonych grzybów - 1/2 szklanki suszonych śliwek - 1 duża cebula - 2 łyżki przyprawy do dań z kapustą - 2 łyżki smalcu - sól - pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy na noc. Pieczarki i śliwki kroimy w plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty. Pieczarki i śliwki kroimy w plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty. Gdy kapusta po kilkunastu minutach puści sok, zwiększamy nieco ogień i gotujemy około godziny, mieszając raz na jakiś czas i uważając, aby bigos się nam nie przypalił. Gdy kapusta po kilkunastu minutach puści sok, zwiększamy nieco ogień i gotujemy około godziny, mieszając raz na jakiś czas i uważając, aby bigos się nam nie przypalił. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina ! Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Wiadomo, że ile gospodyń, tyle przepisów na bigos, w każdym domu, w każdym regionie Polski przygotowuje się go inaczej. Następnego dnia bigos stopniowo podgrzewamy pilnując, aby się nie przypalił i gotujemy około 60 minut. Następnego dnia bigos stopniowo podgrzewamy pilnując, aby się nie przypalił i gotujemy około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, czekamy aż bigos przestygnie i wynosimy go w chłodnie miejsce, do następnego dnia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/bigos.html