Składniki ( keksówka 32x11): - 150g masła - 120g cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g ( dałam domowy cukier waniliowy) - 3 jajka - 160g mąki pszennej tortowej+15g do obtoczenia owoców kandyzowanych - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 60g zmielonych migdałów ze skórką - 300g kandyzowanych owoców - 100 ml mleka - 50ml amaretto ( dodałam rum) - garść płatków migdałowych do posypania wierzchu keksu Wykonanie: - masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, nie przerywając miksowania dodajemy po kolei jajka, - do masy maślano jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone migdały, delikatnie mieszamy - następnie dodajemy wymieszane z mąką owoce kandyzowane, znowu mieszamy - na koniec dodajemy do masy mleko i amaretto i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy - ciasto przekładamy do keksówki 32x11 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi - keks wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C termoobieg lub170-180°C pieczenie tradycyjne grzałka góra dół, pieczemy około55 minut do suchego patyczka.