Jestem pewna, że podana na świątecznym stole, zachwyci niejednego ☺ SKŁADNIKI (1 duża miska, 4-6 porcji): SAŁATKA: - 100 g jarmużu, pozbawionego łodyg i porwanego na kawałki; ok. 5 garści - 1 dynia delicata (500 g) * - 1/2 główki brokuła (250 g) - 6 gałązek świeżej bazylii (same liście) - 2 garści orzechów laskowych - 1/2 szklanki pestek granatu - 2 mandarynki - 2 garści pestek dyni - świeżo zmielony trójkolorowy pieprz (opcjonalnie) DRESSING: - 2 łyżki surowego oleju z pestek dyni PURYA! - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z mandarynek - 2 łyżeczki ulubionego syropu słodzącego (np. klonowego lub daktylowego) - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu * zamiast dyni delicata używamy dużego batata lub kawałek zwykłej dyni PRZYGOTOWANIE: Najpierw pieczemy dynię. 5 handfuls - 1 delicata squash (500 g) * - 1/2 head of broccoli (250 g) - 6 sprigs of fresh basil (leaves only) - 2 handfuls of hazelnuts - 1/2 C fresh pomegranate seeds - 2 manadarines - 2 handfuls of pumpkin seeds - freshly ground tri-color peppercorns DRESSING: - 2 tbsp PURYA! Zamiast batata, którego akurat jak na złość nie mogłam nigdzie dostać aby zrobić zdjęcia do przepisu, choć w sumie może i dobrze ;) ; bo w roli głównej wystąpiła dynia delicata, którą kupiłam we wrześniu na lokalnych targach, a która czekała cierpliwie w piwnicy, na specjalną okazję do jej wykorzystania. Raw Pumpkin Seed Oil - 2 tbsp freshly squeezed mandarine juice - 2 tsp favorite sweetener ( for ex. maple or date syrup) - 1 tsp fresh lemon juice - 1/4 tsp pink himalayan salt - 1/4 tsp ground black pepper * substitute with a regular pumpkin or a sweet potato PREPARATION: First roast the squash. Ustawiamy piekarnik na 180 ° C. Dynię szorujemy i kroimy na 1-2 cm plastry, usuwamy nasiona ze środka i umieszczamy wszystkie na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze i gotujemy w nim brokuła przez 5 minut, a jarmuż przez 1-2 minuty. Wspaniale odświeża on jego smak i obie wersje dressingu są teraz na mojej liście, tego co muszę mieć zawsze pod ręką w lodówce ;) A cała sałatka jest po prostu genialna. ☺ INGREDIENTS (1 large bowl, 4-6 servings): SALAD: - 100 g fresh kale (torn to pieces, stems removed), approx. Jeśli używamy batata lub zwykłej dyni, obieramy je, kroimy w drobną kostkę i pieczemy tak samo jak dynię delicata. VEGAN FESTIVE SALAD WITH ROASTED DELICATA SQUASH, KALE AND TANGERINE DRESSING Co prawda, niedawno prezentowałam nową, jesienno-zimową sałatkę i następnej na razie nie planowałam. Siekamy orzechy, mieszamy je z pestkami dyni i podprażamy całość na suchej patelni przez kilka minut. Do tego, kilka specjalnie dobranych na święta dodatków i na stole ląduje bardzo ładna i wykwintna wręcz sałatka. Po spróbowaniu, zachwyciło mnie to połączenie i wiedziałam, że muszę skomponować nową michę warzywnych pyszności, otulonych tym pysznym olejem z pestek dyni z dodatkami. Upieczoną i ostudzoną dynię Delicata kroimy na kawałki (zostawiamy kilka w całości, do dekoracji). Gdy dokładnie się ostudzą w misce, przelewamy je na sito i dokładnie odsączamy. Set the oven to 180°C. Wash the pumpkin, slice it into 1-2 cm strips and remove the seeds from the middle. Dry them well on a paper towel and put in a large bowl. Mix the dressing ingredients in a small jar, put a cover on and shake well to combine. Chop the hazelnuts, mix them with pumpkin seeds and toast them in a dry pan for few minutes. But, after the first recipe, I constantly prepared new portions of the dressing, which I fell in love with and once, when I ate cooked sweet potato and broccoli and add it to them, I discovered an amazing combination, which I knew I had to process to create a new composition. If youre using a regular pumpkin or a sweet potato, peel them and chop into small cubes and bake the same way as delicata. In the meantime, wash kale and broccoli and drain. But as Ive mentioned, diced sweet potato or regular pumpkin, will also work very well here. Except that, I picked a few specially selected ingredients for the upcoming festive season and in the end I got a very pretty and delightful salad. Ale jak już wspominałam, pokrojony w kostkę batat lub zwykła dynia, też bardzo dobrze się tu sprawdzi. I tak raz, gdy jadłam gotowane na parze bataty i brokuły, oczywiście obficie je nim polałam. Od razu po gotowaniu wrzucamy wszystko do miski z zimną wodą z lodem, dzięki temu zachowają swój ładny zielony kolor. Using a steamer, cook the broccoli for 5 minutes, and kale for 2 minutes.