Świąteczny wieniec drożdżowy z czekoladą i orzeszkami pistacjowymi

Kami
Ciasta
04.12.2015 15:28
Świąteczny wieniec drożdżowy z czekoladą i orzeszkami pistacjowymi

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i mąki, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut). Przetnij wzdłuż na pół, nie rozcinając jednego końca Warstwy mogą się rozklejać, więc je ze sobą mocno ściśnij. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży i cienki placek (około 60 x 40 cm). Pół szklanki mleka wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła. Kawałki ciasta przeplataj ze sobą, by nadzienie bylo na górze. Kawałki ciasta przeplataj ze sobą, by nadzienie bylo na górze. Przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki, orzeszki obierz i posiekaj mniej drobno niż czekoladę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mniammniam.com/Swiateczny_wieniec_drozdzowy_z_czekolada_i_orzeszkami_pistacjowymi-21073p.html