Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie.

Nela
Obiad
02.12.2015 7:57
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie.

Na głębokiej patelni rozgrzewam odrobinę oleju wrzucam boczek i przesmażam, jak puści trochę tłuszczu i lekko się zrumieni dodaję kiełbasę, przesmażam, dodaję pieczarki, przesmażam, dokładam cebulę, mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę duszę, aż cebula i pieczarki puszczą sok. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. z ogródkowych zbiorów zostały mi ostatnie trzy dość spore osobniki, więc postanowiłam przygotować z nich bigos i nie żałuję. Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję w większa kostkę lub słupki. myślałam, że będzie na dwa dni...ale było tak smacznie, że już wszystko znikło :) boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. Bigos z patisonów to szybkie, bardzo smaczne, rozgrzewające i sycące typowo jesienne danie. To już mój ostatni przepis w tym sezonie na wykorzystanie patisonów..

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/12/bigos-z-patisonow-rozgrzewajace.html