składniki: 1 kg ziemniaków 400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy 2 duże cebule masło do natłuszczenia formy 1 kubek śmietany 18 % (400 g) 1 jajko sól ziołowa do smaku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz do smaku ser żółty do posypania Pokrojone ziemniaki podzielić na równe części, ja miałam akurat 12 ziemniaków więc wyszło po 4 szt na każdą warstwę. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C, piec ok 1,5 godziny (trzeba sprawdzić widelcem ziemniaki czy są miękkie), funkcja termoobieg. Na dnie naczynia ułożyć jedną część pokrojonych ziemniaków, plasterek przy plasterku aby zakryło całe dno naczynia. Na ziemniakach ułożyć warstwę kiełbasy a potem warstwę cebuli. Ułożyć kolejne warstwy ziemniaki-kiełbasa-cebula i ostatnia warstwa ziemniaki.