Panierka: - 200 g białego pieczywa, - garść natki pietruszki, - skórka otarta z pigwy, - 2 łyżki posiekanych liści selera naciowego, - 2 łyżki posiekanego szczypiorku, - 4 gałązki tymianku, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki oliwy, - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, - 1 łyżeczka musztardy francuskiej, - 1 łyżeczka musztardy Dijon. Sos winny z suszonymi śliwkami: - 300 ml czerwonego wina wytrawnego, - 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, - 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, - 6 suszonych śliwek kalifornijskich, - 2 łyżki tłuszczu z pieczenia, - 2 łyżki jasnego sosu sojowego, - 1 łyżeczka miodu, - sól i pieprz do smaku. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Wszystkie potrzebne produkty kupiliśmy nie wychodząc z domu w sklepie internetowym Frisco.pl, wygodna alternatywa nie tylko dla weekendowego i przedświątecznego stania w kolejkach :) Panierka: Wszystkie potrzebne produkty kupiliśmy nie wychodząc z domu w sklepie internetowym Frisco.pl, wygodna alternatywa nie tylko dla weekendowego i przedświątecznego stania w kolejkach :) Sos winny z suszonymi śliwkami: Przygotowanie: Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra będzie też skórka cytryny. Składniki: - udziec jagnięcy bez kości ok. 1,5 kg, - 5 ząbków czosnku, - 4 gałązki rozmarynu, - 4 gałązki tymianku, - 2 łyżki oliwy, - sól i pieprz. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra będzie też skórka cytryny. - Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką i oliwą.