A na bulionie powstałym z gotowania przygotowałam pyszną grochówkę 😉 Składniki: - golonka wieprzowa tylna około 1,2 kg - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek selera - por - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 listki laurowe - 5 ziaren pieprzu - łyżeczka soli Do pieczenia: - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - papryka wędzona, pieprz Przygotowanie Golonkę myjemy i wkładamy do dużego garna. Stwierdziłam więc, że raz na kilka lat można sobie pozwolić na taki przysmak i przygotowałam golonkę gotowaną, a następnie pieczoną. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy cebulę pokrojoną w piórka, na niej układamy golonkę, skórę nacinamy. Golonkę zagotowujemy, następnie gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Plasterki czosnku układamy na dnie, kilka można wcisnąć mięso. Nie wiem czemu naszła mnie nagle ochota na golonkę.