P.S Babka będzie również smaczna na drugi dzień, na przykład podsmażona na patelni podana z gulaszem wp lub wołowym, mniam.. 1,5 kg ziemniaków (wybierzcie mączystą odmianę) 2 jaja 2 duże cebule 2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) 300 gramów chudego wędzonego boczku (parzony również się nada) 2 kopiaste łyżki kaszy manny (zwykłej) 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 3/4 łyżeczki soli (jeśli użyjecie boczku parzonego, dajcie 1 płaską łyżeczkę) Boczek kroimy na cienkie paseczki lub drobną kostkę, podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), jeśli mamy chudy boczek dodajemy odrobinę oleju. Następnie przekładamy do miski (bez wytopionego tłuszczu) i lekko schładzamy. Ziemniaki i drugą cebulę trzemy jak na placki ziemniaczane, ja zmieliłam je w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Na końcu wsypujemy boczek z cebulką, ponownie mieszamy. Foremkę keksową o długości 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wygładzamy powierzchnię.